Колко често да правим клизма?

Колко често да правим клизма?

     Клизмата е най-евтиния и същевременно един от най-добрите начини за лечение на всички болести. За изпълнение на процедурата в къщи ви е нужен клизмен иригатор (клизма комплект), 1 литър топла вода и да отделите 10-15 минути от времето си. След направената клизма, дебелото черво се изпразва и освобождава от масата преработена храна, която е била приета предния ден. 

     Един от най-често задаваните въпроси, които вълнуват хората относно клизма терапията е колко често може да се прави процедурата. Това е въпрос, който няма твърд отговор, тъй като всеки организъм е индивидуален и има своите особености. Най-общо казано, клизма може да се прави толкова често, колкото е нужно на човек да бъде здрав и да се чувства в добра форма. Някои хора правят клизми всеки ден. Други - през ден. Трети - веднъж или два пъти на седмица. Най-добре е всеки сам да намери точен режим за правене на процедурата. За всички, които искат да бъдат здрави е препоръчително да правят клизма по-често. Нормално е човек да се изхожда всеки ден поне по веднъж. Когато липсва ежедневно изхождане е нужно да се прави редовно клизма, тъй като в червата му има натрупвания, които е нужно да се прочистят. Едва тогава ще започне да се случва ежедневното, нормално изхождане. Много хора си купуват иригатор и започват да правят клизми, очаквайки, че това моментално ще реши всичките им здравословни проблеми. Но това не е така. Човешкият организъм е замърсяван с години и е глупаво, да се смята, че една или две клизми ще решат всички проблеми изведнъж. Нужно е постоянство и практика, докато настъпят исканите промени в здравословното състояние.

     В някои от случаите, клизмата действа мигновенно и оправя неразположението. При главоболие, напрежение в главата и очите клизмата решава проблема моментално. Само 15-тина минути след като ходим до тоалетна, чувстваме облекчение от напрежението или болката в главата. При подуване и напрежение в очите клизмата е особено ефективна.

     При по-тежките проблеми като синузит, грипни заболявания, хрема, изстинка е нужно по-продължително самолечение с клизма. Правят се наколко последователни клизми с топла вода, като с всяка следваща се увеличава количеството на водата, която влиза в червото.

     Клизмата се явява най-доброто помощно средство при хората, които практикуват самолечение в домашни условия. Почувствате ли се неразположение, болни, с болежки и болки в дадена област на тялото, си направете клизма. Битува мнение, че честото ползване на иригатора води до ленивост на червата и нарушаване на нормалната флора в дебелото черво. От тук идва въпроса, кое е "честото ползване"? Според някои често ползване е правенето на прочистването, повече от 2-3 пъти седмично. Според други, за често се смята правенето на клизма всеки ден. Но в същност, дори човек да си прави клизма през ден или ежедневно, това не му вреди, а напротив - подобрява здравето и вътрешната чистота на организма. Според нас "честа употреба" е повече от 1 път в денонощието. Но за да се повлияе благотворно на някои заболявания и състояние е нужно да се направи клизмата 2-3 дори 4 пъти в денонощието. Но не бива да се прекалява и това не бива да се прави всеки ден, защото тогава наистина червото забравя за функцията си да се изхожда само и чака да се изпразни механически.

     Относно флората в дебелото черво, това дали червото е заселено с "добри" или "лоши" бактерии зависи преди всичко от храната която ядем. Когато се храним здравословно с плодове и зеленчуци и то предимно в суров вид, тогава дебелото черво има добра чревна микрофлора. Но когато храната е неестествена (месна, твърде преработена, бяла захар, пържено и т.н.), тогава бактериите които се навъждат се окачествяват като "лоши". Точно клизмата прочиства дебелото черво и му дава шанс, да се изметът лошите бактерии и да се населят добрите. Но това пак зависи от човек и от това какво приема.

   Колкото по-болен и в тежко здравословно състояние е човек, толкова по-често е нужно да прави клизма, за да оздравее!

Назад към блога

Оставяне на коментар