Билкови Разтвори за Клизма: Ефективни ли са те и кой е най-добрия?

Билкови Разтвори за Клизма: Ефективни ли са те и кой е най-добрия?

   Билките се ползват от древността за лечение на множество здравословни проблеми. Лекарите, поддръжници на алтернативната медицина, често предписват билкови смесици, дори и за ползване като разтвор при клизма. Билките съдържат силни, концентрирани вещества,  които са в състояние да повлиаят на химичните баланси на тялото и в много случаи да подобрят здравословното състояние. Ефективни ли са те за клизма обаче?

   Всеизвестна е лечебната сила на билките, за която вероятно много сте чели и ние често получаваме обаждания от клиенти с разкази за "вълшебни билки", предписани от доктори, които едва ли не ще пречистят цялото тяло ако отварата им се ползва за клизма. Отговорът на този въпрос не може да бъде оеднозначен. Истината е, че някои билкови разтвори наистина подпомагат процеса на пречистване, но след прочитане на статията сами ще прецените дали си струва да ги ползвате и кои точно от тях.

   Авторката на нашата статия има дългогодишен опит при ползването на десетки видове клизма, клизмени разтвори и процедури. Тя е употребявала множество отвари и е имала възможността да ги сравни с клизмените разтвори, които предлагаме тук, както и да ги сравни с ползването на клизма само с топла вода. Наблюденията и се обобщават в няколко важни извода. Колкото и вълшебен и ефективен да е разтвора на билкова основа, който ползвате, той не би могъл да се абсорбира от стените на дебелото черво, тъй като, дебелото черво е с изхвърлящ характер и всяко чуждо тяло или течност, което се допре до стените му бива изхвърлено навън по най-бързия начин. Въпреки, че стените на дебелото чарво са осеяни с капиляри, само хранителните вещества, които се задържат за дълго време в него и не предизвикват перисталтика, могат да бъдат частично абсорбирани от стените му и разнесени по тялото чрез кръвоносната система.  

   От това разбираме, че главната функция на крайната част на дебелото черво е това да използва перисталтиката, предизвикана от погълнатите храни и течности, за да изхвърли съдържанието им навън. Крайните 50 см на червото, най-близо до ануса изпълняват именно тази жизнено важна функция: да изхвърлят застоялите хранителни маси (превърнали се на фекалии) навън. Близо до ануса се намира сензор, който когато бива стимулиран достатъчно изпълнява тази изхвърляща функция. В много от случаите, ако храната която сме поели няма стимулиращ за перисталтиката произход, сензора на дебелото черво не се активира и не изхвърля задържалите се фекални маси. За това много често чуваме, че трябва да се консумират фибри, Омега 3 масла и подобни хранителни съставки. В случаите които този сензор не усети стимулиращи за перисталтиката и изхвърлянето храни, то тогава влиза в сила нова функция, която действа въз основа на препълването на червото и надуването и натежаването му в края на тялото - близо до ануса. Това препълване и натежаване само по себе си действа, като стимулиращ фактор за дефекация на фекалиите. Има обаче случаи в които хора с тежки случаи на запек не усещат пориви за ходене по голяма нужна, дори и в случаите на препълване на дебелото черво. Това се случва, когато е на лице разширяване и уголемяване (деформация) на самото черво. 

   Като добавим факта, че в края на пътя си храните биват лишени от тяхната влага, тъй като така работи нашата храносмилателна система и в крайна сметка, фекалиите достигнали до края на пътя си са напълно обезводнени, сухи и трудни за изкарване. В този случай казваме, че са се образували фекални тапи. Когато практикуващия клизма вкара дори малко течност в ануса си, изхождането се случва почти моментално, поради освобождаване от задръстването. И ето защо важният момент на клизмата е не да вкараме билкови екстракти, съставки, отвари или извлечения, а да се вкара течност за да омекне фекалната маса, стената на дебелото черво да стане по-жива и гъвкава и да се даде възможност на този естествен процес наречен перисталтика да се случи. От казаното до тук разбираме, че единственото помощно средство на клизмата е хидратирането на дебелото черво и стимулация на перисталктиката, чрез която ние ще изхвърлим съдържанието на всичко насъбрало се до тук. Може би вече знаете, че ако нямаме естествени пориви и е на лице запек, започва процес на самонатравяне на организма, поради гниенето, което се случва и отровните газове, които се образуват, съпроведени със силни, неприятни миризми. До този момент никога не трябва да се стига и това никога не бива да се случва. Ако усетите наличието на отровни газове, хубаво е да си направите клизма незабавно.

   Всички народи имат различни практики при правенето на клизма, като за най-стимулираща изхождането се счита различна билка в различните краища на света. Например: индиянците и народите от Мексико са ползвали от древни времена отварата от Салвия, като клизмен разтвор и кратунката, като клизмен уред. В Африка се прави клизма с две билки: Лимонова трева (Кимбопогон) и Вербена. Най-широко разпространената билка в България за клизма е лайка. Въпреки всичко, горе опоменатите билкови отвари бледнеят в сравнение с клизмения разтвор, който предлагаме ние, който е най-стимулиращия от всичко. Също солта, която предлагаме е втора алтернатива, отново превъзхождаща билките по ефект. 

   В обобщенине, билкови разтвори са се използвали в миналото при клизмолечение, поради липсата на концентрирани, дезинфекциращи и стимулиращи препарати, които са на наше разположение днес. Човек може да изпробва всички видове билкови отвари и смеси, но ефекта ще е твърде малък и незабележим. Да не споменаваме, колко скъпо и времеемко ще излезе да купуваме и варим билки всеки ден, след като готовия разтвор предлага удобство, бързина и максимални стимулиращи резултати. Окуражаваме ви да споделите опита си с нас при ползване на различни видове разтвори във вашата клизмена практика. От опит знаем, че колкото по-отровна и силна е билката, толкова повече стимулира изхождането, но не ви съветваме да пробвате това в къщи.

Назад към блога

Оставяне на коментар